Maandthema februari: VREDE en CONFLICTBEHEERSING

Freitag, 3. Februar 2023

DW

Global Grant project Vrede:

In ons district 2140 loopt momenteel het educatief project: De fragiliteit van Vrede en de dreiging van nucleaire wapens, dat past perfect in het focusgebied: Vrede en conflictbeheersing.

Twaalf rotaryclubs Arendonk, Turnhout, Kasterlee, Tienen, Linter- Getedal, Mechelen, Antwerpen-Wilrijk-Terbeke, Houthalen-Midden Limburg, Overpelt, Tessenderlo, Hasselt en Zonhoven schreven samen de Global Grant o.l.v. Prof. Tom Sauer. Prof. Sauer, expert internationale politiek, UAntwerpen,  ontving in 2019 de Rotary Alumni Global Service Award voor zijn wereldwijde inzet tegen kernwapens. Bekijk hier zijn speech.

Ondertussen loopt het project in reeds meer dan 10 scholen. Dit educatief project is helaas sinds de oorlog in Oekraïne schrijnend actueel. Het project gaat zowel letterlijk als figuurlijk ‘Tot de Kern‘ voor en met leerlingen uit het 5e en 6e middelbaar. Het is een uitdagende actuele aanvulling binnen de eindtermen geschiedenis, wetenschap, levensbeschouwing en maatschappijleer. Het interactieve materiaal geeft de leerlingen tools en skills voor maatschappelijk engagement en kritisch burgerschap. 

Global Grant Vrede

Tegen juni 2023 is het educatief materiaal klaar om autonoom door scholen gebruikt te worden,. Als Rotaryclub kan je het aanbieden, zoals de bovengenoemde clubs reeds deden.  Het zal beschikbaar zijn in twee opties:

  • Een doe-het-zelf-pakket: dit is gratis en kan door de scholen zelf gebruikt worden tijdens hun lessen.
  • Met volledige ondersteuning, waarbij lesgevers van vzw Vrede en/of Pax Christi vzw ter plaatse komen om de opleiding te geven in de school.  Dit zal +/- 1.000 EUR kosten.

Schrijf je nu in via deze link zodat u het aanbod met kostprijs als eerste krijgt. Praat ook alvast met een school in uw buurt waar het gebruikt kan worden. Zo maakt u impact voor de toekomstige generatie in uw regio en bouwt u mee aan een veiligere toekomst voor onze wereld.

Het maandthema: “vrede en conflictbeheersing”.

PICT

Als we aan vrede denken, dan denken velen ook automatisch aan oorlog. Net een jaar geleden, 25 februari 2022, viel Rusland (opnieuw) Oekraïne binnen.  Plots werden we wakker in een andere wereld en het woord “vrede” kreeg weer vooral een ‘negatieve’ betekenis.

Voor velen is ‘vrede’ gewoon de ‘afwezigheid van oorlog of angst voor geweld’. Dat noemen we ‘negatieve vrede’.  Reeds in 1917 zei Paul Harris: "Het is gemakkelijker mensen te interesseren voor oorlog dan voor vrede; daarom is er meer morele moed nodig om over vrede te praten dan over oorlog."

Werken aan vrede is altijd een topprioriteit geweest voor Rotary, zozeer zelfs dat we een plaats hadden aan de tafel bij de VN-handvestconferentie van 1945. Meer dan 40 Rotarians waren aanwezig op de VN conferentie in San Francisco. Lees hier meer over de betrokkenheid van Rotary bij de oprichting van de UN.

Maar het meeste van ons vredeswerk gebeurt niet op conferenties of in diplomatieke kringen. Het gebeurt via persoonlijke relaties die na verloop van tijd en over nationale grenzen en verschillende culturen heen worden ontwikkeld.

Tegenwoordig zijn meer dan 70 miljoen mensen ontheemd als gevolg van conflicten, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen. De helft van hen zijn kinderen.  Vrede en conflictbeheersing is dan ook terecht een van de focusgebieden van de Rotary Foundation.  

Als we in Rotary termen over ’vrede’ spreken dan bedoelen we eerder vrede in de positieve betekenis, waar vrede wordt geassocieerd met een reeks waarden, zoals vriendschap, rechtvaardigheid, veiligheid, gezondheid, welvaart en vrijheid.

In plaats van te focussen op de oorzaken van oorlog en conflicten, kunnen we veel beter onderzoeken welke factoren net een vreedzamere samenleving creëren, en eerder werken aan het realiseren van die voorwaarden in kwetsbare gebieden, nog voordat er zelfs maar een conflict ontstaat.

In 2017 vormde Rotary een strategisch partnerschap met het Institute for Economics and Peace en lanceerde de Positive Peace Campaign. John Hewko, algemeen secretaris van Rotary International zei hierover toen: 'Allen hier verzameld zijn onofficiële diplomaten en vredesbouwers van onze tijd. Wanneer je een systeem voor schoon water bouwt, ben je een vredesbouwer. Wanneer je een student helpt die worstelt om af te studeren, ben je een vredesbouwer. Wanneer je een project start om onderwijs, gezondheid of economische ontwikkeling te ondersteunen in je lokale gemeenschap, of elders ... bouw je aan de optimale voorwaarden voor positieve vrede.”

Het Institute for Economics and Peace heeft de meest gerespecteerde en gebruikte maatstaf voor vrede ontwikkeld en publiceert zijn bevindingen elk jaar in het rapport The Global Peace Index. In het rapport van 2022, dat u kan downloaden via de link onderaan dit bericht, zal u zien dat België op de 22 ste plaats staat.

Vandaag neemt Rotary enkele van 's werelds grootste ontwikkelingsuitdagingen aan - van armoedebestrijding tot het voorzien van schoon water en het opleiden en mondig maken van miljoenen mensen. Als je deze inspanningen bekijkt als de spaken van een wiel, met vrede en conflictoplossing als middelpunt, krijg je een beeld van hoe Rotary werkt aan het creëren van de sociale en economische omstandigheden die vrede bevorderen.

Wat kan u als Rotariër of als Rotaracter concreet doen:

PICT


Voor velen lijkt het streven naar vrede amorf, moeilijk te bevatten, moeilijk te weten waar te beginnen en wat precies te doen.  Als Rotariër kunt u nochtans op verschillende manieren persoonlijk bijdragen aan de vrede in de wereld.  Het begint al met de vriendschap, fellowship, in de club.  Goede vriendschapsbanden in de club kunnen conflicten voorkomen.

Dat vind je ook terug in de Mission Statement van Rotary: “We provide service to others, promote integrity, and advance world understanding, goodwill, and peace through our fellowship of business, professional, and community leaders.”


Eigenlijk dragen alle rotary-programma’s bij tot ‘positieve vrede’.

  • Promoot onze jeugd-uitwisselings-programma’s (klik hier voor meer info).  Promoot dit programma in scholen en motiveer jongeren om bijvoorbeeld deel te nemen aan een vakantie-uitwisseling (de lijst van de vakantiekampenis hier beschikbaar).
  • Promoot het programma van Rotary Peace Centers, een studiebeurs met als specifieke focus “vrede en conflictbeheersing”.  Klik hiervoor meer info.
  • Sluit aan bij een Rotary Action Groups for Peace.
  • Promoot onze internationale studiebeurzen. De deadline voor indiening is 28 februari.  Klik hier voor meer info.
  • Organiseer of neem deel aan projecten in uw eigen gemeenschap die gericht zijn op het bevorderen van vrede en verdraagzaamheid, zoals het ondersteunen van lokale interculturele dialoog- en verdraagzaamheidsinitiatieven.
  • Lever persoonlijke bijdragen aan de strijd tegen polio, door te doneren of door deel te nemen aan vaccinatiecampagnes.
  • Elke project dat kadert binnen de 7 focusgebieden van de Rotary Foundation draagt indirect bij tot het creëren van een betere en vreedzamere wereld.
  • Vraag het interactief programma  'Tot de Kern' aan en stel het voor aan de scholen in je gemeenschap.  Voor meer info zie bovenaan deze pagina of klik hier

Rotary Promotes Peace